Loke är vacker, lekfull och listig men också svekfull. Han har en ondsint och nyckfull natur och bryter såväl vikingarnas normer som naturens lagar genom att byta kön och förvandla sig till olika djur. Trots att han tillhörde släkten jättar så levde han bland gudarna i Asgård. I mytologin hängde allt på att gudar och jättar höll varandra i schack och med en fot i båda världarna var det ofta han som både rubbade och återupprättade maktbalansen.

Iduns äpplen


En kväll satt Oden, Loke och Höner under ett träd vid en lägereld och festade på en oxe. Jätten Tjatse som ofta flög runt i sin örndräkt för att speja på asarna fick syn på dem. Han satte sig i ett träd och lyckades snart sno åt sig några av de läckraste bitarna vilket gjorde Loke rasande varpå han drämde till örnen med en stor trädgren. Men det skulle han inte gjort. Jätten grep då tag i Loke med sina starka örnklor och flög iväg med honom. Lokes kropp slog in i både träd och berg och han gnällde högt och bönade och bad om att bli nedsatt. Under sina besök i Asgård hade Tjatse fattat tycke för Idun, och inte förrän Loke lovat att röva bort och föra Idun till honom så släpptes han ner.

När de återvände till Asgård sökte Loke genast upp Idun. Hon skulle precis ge sig ut för att dela ut sina magiska äpplen och Loke frågade om han fick slå följe. Iduns äpplen höll nämligen gudarna evigt unga och starka. Asagudarna var inte odödliga men tack vare Iduns äpplen slutade de att åldras. Men i stället för att ta den vanliga vägen lurade Loke ut Idun på en annan stig. Han sa att han sett märkliga äpplen inne i skogen som hon nog ville se för att jämföra med sina. Där djupt inne i skogen väntade Tjatse i sin örndräkt och han tog ett fast grepp om henne och flög i väg med Idun och hennes äpplen till Trymheim.

Utan Iduns äpplen började gudarna snabbt att åldras och försvagas. Asarna höll ting och det kom snart fram att Idun senast blivit sedd tillsammans med Loke. När det stod klart att Loke låg bakom Iduns försvinnande fick han välja mellan att böta med sitt liv eller hämta hem Idun igen.
Loke lånade Frejas falkdräkt för att hämta hem Idun och ställa allt till rätta. När Loke kom till Trymheim var Tjatse ute och fiskade och lyckligtvis så hade jättarna inte hunnit äta upp alla äpplena. Snabbt förvandlade Loke Idun till en liten nöt och flög hem med henne och äpplena i näbben. Men även om Loke var förklädd till en fågel så kände Tjatse genast igen honom och satte efter honom i sin örnskrud.

I Asgård väntade gudarna på de och vid Asgårds murar hade de rest långa träspån. Så fort Loke flugit över satte de eld på spånen. Flammorna fick fjädrarna på Tjatses örndräkt att fatta eld och vingarna brann upp och tvingade ner honom på marken. Där väntade Tor och hans hammare på honom och med ett slag gjorde Tor slut på honom.


För att minnas jätten så kastade Tor upp hans ögon på himlen där somliga säger att de blev till stjärnor. Andra säger att de blev till sol och måne.