Tor är Odens son och starkast av alla gudar och människor. När han blir arg åker han runt i sin vagn som dras av bockarna Tandgnissle och Tandglese bland molnen och strider med sin hammare Mjölner. Det är så åska uppkommer. Med Mjölner kämpar Tor mot jättar och Midgårdsormen. Han är åskans, modets, dådkraftens och de goda skördernas gud.

Tors brudfärd

En morgon vaknade Tor och upptäckte att hans hammare var borta. Utan Mjölner var gudarna och hela deras värld hotad. Tor var utom sig och visste inte vad han skulle göra. Han sökte överallt efter Mjölner men utan någon lycka. Han vågade inte berätta för någon om förlusten av hammaren men så kom han på att Loke ofta hade finurliga lösningar på problem och kanske kunde hjälpa honom. Han berättade för Loke att Mjölner var försvunnen och Loke sa att om Tor kunde ordna så att han fick låna Frejas falkkappa så kunde han flyga ut och spana.

De begav de sig till Frejas fagra gårdar för att fråga om de fick låna hennes fjäderdräkt i sitt sökande och det fick de. Loke tog på sig kappan av falkfjädrar och flög genast iväg till Jotunheim som var jättarnas värld. Loke anade nämligen vem som låg bakom stölden av hammaren. Loke flög raka spåret till jätten Tryms gård och Trym erkände genast att han stulit Mjölner och gömt hammaren åtta mil under jorden. Det enda som kunde få honom att lämna tillbaka Mjölner var om han fick gifta sig med Freja. Då skulle hon få den som brudgåva. Loke kunde inte göras annat än att återvända till Asgård med beskedet. 

Freja blev ursinnig när Tor bad henne att sätta på sig en brudklänning och genast följa med dem till jättarnas land för att gifta sig med Trym. Hon blev så arg att hela Asgård skälvde. Freja skulle minsann inte gifta sig med Trym, så mycket stod klart. För att komma på hur de skulle göra för att få tillbaka Tors hammare kallades alla gudarna samman. Heimdall föreslog att de skulle låtsas gå med på jättens krav men att Tor istället skulle klä sig i brudkläder och åka dit i Frejas ställe. Trots Tors protester så bestämdes det att åtta dagar senare skulle bröllopet stå och att Loke skulle följa med som brudtärna. 

Åtta dagar senare anlände Tor och Loke till Jotunheim utklädda till brud och tärna. Gäster från när och fjärran fyllde den vackra salen en stor festmåltid dukades fram. Trym var mycket nöjd och hans brud var minsann inte dålig på att festa. Jätten förvånades dock över sin bruds hunger när hon med stor aptit åt en oxe, åtta laxar och drack en hel tunna mjöd. Loke förklarade snabbt att Freja var så hungrig för hon hade längtat så oerhört mycket efter jätten att hon inte ätit en bit på åtta dygn. Trym nöjde sig med svaret och försökte då kyssa Freja men när han såg hennes vilda blick ryggade han snabbt tillbaka. Det såg ut som att elden brann i hennes ögon. Ännu en gång var Loke snabb och förklarade att Freja hade längtat så mycket efter den här dagen att hon heller inte kunnat sova en blund på åtta nätter. Det var därför hennes blick var lite vild. Återigen nöjde sig Trym med svaret och beordrade att Mjölner skulle hämtas fram ur underjorden för att läggas i brudens knä. Sagt och gjort. 

Äntligen fick Tor tillbaka sin hammare och genast svingade han den och dräpte först Trym och därefter hela hans släkt. Ordningen var återställd och gudarnas värld var räddad!